Superfoodok – minden, amit tudni érdemes

0 Comments


[et_pb_section admin_label=”section” transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” custom_padding=”0px|||” padding_mobile=”on” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Szöveg” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

BLOG_Superfoodok1_400x250-compA „superfood” kifejezés nem újdonság. Már az 1915-ös kiadású Oxford Dictionary-ben is megtalálható, mint „egy tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre”.

Egy másik szótárban a kifejezésre a “egy szuper tápanyag dús élelmiszer, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal, antioxidánsokkal „ leírást adják. Azaz mindkét esetben a különösen egészséges és tápláló étel szinonimája.

A clean eating képviselői szerint létezik pár szuperétel, amik koncentráltan tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb hasznos vegyületeket, amelyek hozzásegíthetik szervezetünket a tökéletes egészséghez.

A szuper jelző tulajdonképpen a jótékony összetevők változatosságára és mennyiségére, összességében az élelmiszer minőségére utal. Fontos tulajdonsága a szuperélelmiszereknek, hogy káros mellékhatásaik egyáltalán nincsenek, vagy csak egészen enyhe formában jelentkeznek

A legfontosabb, hogy a szuperélelmiszer nem mesterségesen előállított termék: azok az élelmiszerek kaphatják meg ezt a kitüntető elnevezést, amelyek a legnagyobb mennyiségben, és változatosságban tartalmazzák az ember számára létfontosságú tápanyagokat, rendkívül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban és más tápanyagokban. Még hatékonyabban szolgálják az egészséget a szuperélelmiszerekből készült kivonatok, amelyekben fokozottan vannak jelen a jótékony összetevők. Azaz kisebb mennyiséget, kell elfogyasztanunk, a koncentráltabb formula miatt.

A szuperélelmiszerek legnagyobb előnye a többi szintén egészséges étellel szemben, hogy önmagukban tartalmazzák a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez szükséges anyagokat: ha a szuperélelmiszereket fogyasztjuk, biztosak lehetünk abban, hogy semmiből sem szenvedünk hiányt.

Gondoljunk csak bele, mekkora mennyiségű, és milyen sokféle „hagyományos” élelmiszert kellene nap, mint nap beszereznünk ahhoz, hogy ugyanezt elmondhassuk. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a szuperétrend ne lenne változatos: a szuperételek között ugyanis zöldségek, gyümölcsök, halak és algák egyaránt megtalálhatók.

A mai kor egyik legnagyobb táplálkozási problémája, hogy az elfogyasztott táplálék legnagyobb része, haszontalan, nem tartalmazza a szervezet működéséhez elengedhetetlenül szükséges anyagokat.

Természetesen mindannyiunknak meg van a lehetőségünk, hogy tápanyagdúsabb élelmiszerekből, zöldségekből, gyümölcsökből, magvakból, hasznos zsírokból és fehérjékből állítsuk össze az étrendünket.

Amennyiben lehetőségünk van, minél több superfood-al egészítsük ki, hogy egyszerre több fajta, és nagyobb dózisú hasznos anyagokat (vitaminok, ásványi anyagokat vigyünk be)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]