Antioxidáns vs. Szabadgyökök

0 Comments


Manapság már a szakembereken kívül a laikusok is tisztában vannak, azzal, hogy az öregedési folyamatokat bizonyos dolgokkal gyorsítani (stressz, helytelen táplálkozás, tápanyag hiány, szennyezett levegő) gyorsítani tudjuk, de van azért néhány eszköz a kezünkben a folyamat lassítására.

Mik is azok a szabadgyökök?

Az emberi szervezetben természetesen folyamatként keletkeznek szabad gyökök. Elsősorban védelmet nyújtanak a szervezetet károsító mikorganizmusok ellen. Abban az esetben, ha a szabadgyökök túlzottan elszaporodnak a szervezetben, károsan befolyásolják azt, és elősegítik, gyorsítják az öregedési folyamatot.

Milyen oka lehet a túlzott szabadgyök képződésnek?

  • Környezeti ártalmak: légszennyezés, sugárzás
  • Túlzott cukor fogyasztás
  • Immunrendszer gyengülése
  • Túlzott alkoholfogyasztás
  • Túlhevített olaj étkezés során
  • Dohányzás
  • Testmozgás hiánya
  • Elsavasodás
  • Gyulladásos folyamatok
  • Hosszabb ideig fennálló stresszes életmód

Mikor beszélünk oxidációs stresszről?

Az oxidációs stressz akkor következik be, ha a szabad gyökök legyőzik az oxidáció ellen küzdő rendszerünket, egyszóval az antioxidánsok nem tudják lekötni a szabad gyököket a szervezetünkben.

Egy ilyen oxidációs stressz akár 60 degeneratív betegség okozója lehet, beleértve az idegrendszeri zavarok, szív- és érrendszeri betegségek, szembetegségek, tüdőbetegségek, daganatos megbetegedések a hályogot, a az ízületi gyulladást és a vesebetegségeket. Ezenkívül meggyorsítja az öregedési folyamatot.

Ha túl sok zsíros étel szerepel étrendünkben, vagy túl sok súlyfeleslegünk van, az oxidációs stressz nagyobb eséllyel alakul ki szervezetünkben, mivel a szív nagyon könnyen esik a szabad gyökök áldozatául. Ezért van az, hogy az elhízott emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve rákfajta, a szívbetegségek és a cukorbetegség tekintetében.

Antioxidánsok

Az oxidációs stressz, azaz a szabadgyökök túlzott elszaporodása elleni küzdelemben az antioxidánsok vannak segítségünkre. Megállítják azok túlzott elburjánzását, és akár a kialakuló folyamatok visszafordításában is segítségünkre vannak.

Az antioxidánsoknak két fő csoportja van: azok, melyeket a

  • szervezet maga termelhet (pl.: enzimek, kéntartalmú vegyületek),
  • és azok, melyekhez a szervezet a táplálék révén jut hozzá (pl.: vitaminok, ásványi anyagok).

Azaz, a megfelelő mennyiségű, és minőségű táplálék bevitelével tudjuk segíteni, hiszen ha ezek az anyagok meg mennyiségben vannak jelen a szervezetben, akkor képesek kivédeni a szabad gyökök károsító tevékenységét.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]