Chili egészségre gyakorolt hatásai
Nemrégiben fényt derítettek arra, hogy az erős paprikát fogyasztók körében a daganatos betegségek okozta halálozási arány a férfiak és nők körében is jóval alacsonyabb, mint azon országokban, ahol kisebb a fogyasztása, ismertette a World Health Organization (WHO). A paprikának azonban emellett számos más jótékony hatása is van…
Fogyasztószer
Több kutatást végeztek már a kapszaicin hatásaival kapcsolatban. Igazolt tény, hogy olyan fehérjék keletkezését váltja ki, melyek segítik a súlycsökkenést és megakadályozzák a zsír lerakódását. Hatására az éretlen zsírsejtek képtelenek megtelni zsírral, mellyel megakadályozza azok növekedését. A chili hatóanyaga felgyorsítja az anyagcserét, ennek köszönhetően a szervezet többet éget el a zsírraktáraiból.
Egy vizsgálatban két csoportra osztottak embereket. Az első csoportnak étkezés előtt néhány falat csípős előételt adtak, a másik csoportnak nem. A vizsgálatban azt figyelték meg, hogy akik előételt ettek, kevesebb ételre volt szükségük az étkezések során a másik csoporttal szemben.
A tudósok arra is rájöttek, ha valaki a kapszaicint tartalmazó erős paprikát is fogyaszt valamilyen formában reggelire vagy ebédre, akkor az illető aznap kevesebbet eszik étkezések közben, étkezés után. A kísérletekben részt vevő emberek, akik reggelihez erős paprikát fogyasztották, kevesebbet ettek, mint más napokon. Akik például ebédkor előételnek erős paprikával fűszerezett ételt fogyasztottak, az ebédből már kevesebbet fogyasztottak, s utána is kevesebbet ettek. A paprika tehát étvágycsökkentő, ráadásul növeli az elégetett kalóriák számát, ennek oka a kapszaicin tartalom, mely olyan termogén szer, ami növeli az anyagcserét, fokozza a kalória és zsírégetést. Nem véletlenül tartalmaz számos modern zsírégető kapszaicint.
Óriási meglepetésre az erős paprikáról a közhiedelemmel ellentétben az is kiderült, hogy a gyomorfekélytől szenvedőkre is jótékony hatással van, ha csípős ételeket fogyasztanak. A paprika kapszaicin tartalma növeli a vérellátást a gyomor nyálkahártyájában, így természetes úton segít és regenerálja azt. A vérkeringést mindenhol, belső szervektől a bőr felszínéig, az egész testben fokozza. A Duke Egyetem tanulmánya szerint a kapszaicin a belek gyulladásos betegségeinek gyógymódját jelentheti. A chili pedig megvédi a gyomrot az aszpirin hatásaitól. Antibakteriális tulajdonságai miatt a kapszaicin hatásos arcüreggyulladás esetén, emellett nátha esetén enyhíti az orrdugulást és hasznos lehet allergiaproblémák enyhítésében is.
Daganatellenes
A kapszaicin mellékhatások nélkül képes elpusztítani a rákos sejteket, a mellettük lévő egészségeseket azonban nem károsítja. Különösen hatásos tüdő-, gyomor- és a rendkívül nehezen gyógyítható hasnyálmirigyrák esetében. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a sok chilit fogyasztó országokban, mint Mexikó vagy India, nagyon alacsony a daganatos megbetegedések száma.
Fájdalomcsillapító
A chilit a népi gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák fájdalomcsillapításra. Külsőleg bedörzsölve enyhíti az erős migrénes fájdalmakat és a fogfájást, meleg érzetet ad, a bőr kipirul és a bőrszövetek több vért kapnak, ezáltal a reumatikus fájdalmak, gyulladások is csökkenthetők. Ma már rengeteg kapszaicin tartalmú krémet lehet kapni mindenféle fájdalom csökkentésére. A viszketésérzetet ugyanazok a receptorok érzékelik, mint a fájdalmat, így övsömör és herpesz kezelésére is nagyon jól alkalmazható.
Ritkábban alkalmazzák injekció formájában is helyi érzéstelenítővel kombinálva. Ebben a formában olyan módon idézi elő a zsibbadást, hogy közben nem bénulnak le a mozgást irányító idegsejtek.
Fertőtlenít
Ezt a hatását leginkább akkor használhatjuk ki, ha megfázástól szenvedünk vagy éppen a torkunk fáj. Persze nem magában kell elszopogatni egy egész chili paprikát, elég, ha az ételeidet ezzel ízesíted. Ilyen formában enyhíti a torokgyulladást, segít az eldugult orron, mivel felhígítja a sűrű nyákot, valamint köptető hatással is rendelkezik, ami a kínzó köhögés megszüntetését támogatja.
A szív és érrendszeri problémák enyhítésében is nagy szerepe van, csökkenti a koleszterin-, és triglicerid- szinteket, valamint képes feloldani a fibrint, amely a vérrögök kialakulásáért felelős. A szervezetben kialakuló tumorok sokszor fibrin védőbevonattal alakulnak ki, így ennek feloldása a tumorokat kiszolgáltatott állapotba hozza. Az olyan étkezési kultúrákban ahol gyakrabban fogyasztanak csípős paprikát, sokkal alacsonyabb a szívroham és az agyvérzés előfordulási aránya.
Tehát nagy előnyben van, aki szereti a csípős paprikát, mert nemcsak az ételeket varázsolja ízletesebbé számára, hanem fogyasztásával az egyik leghatékonyabb rákölő is a szervezetébe jut, s mindeközben még fogyaszt is!
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]