Az ORAC értékről
Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére.
Az ORAC érték megmutatja egy bizonyos élelmiszer, kiegészítő vagy összetevő szabad gyök pusztító és semlegesítő képességét.
A képen láthatóak a leggyakoribb élelmiszerek ORAC értékei.
Több száz különböző antioxidáns létezik, melyek magukban foglalják a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket és a növényi antioxidánsokat. Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását. Ez az ORAC teszt.
Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.
Napi javasolt ORAC egység
A táplálkozástudósok napi kb. 5.000 ORAC egységnyi élelmiszer fogyasztását javasolják. Mindazonáltal amikor valaki nagyobb mértékben van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának (sportol, dohányzik, egészségtelenül táplálkozik stb.), a javasolt ORAC egység a dupláját vagy háromszorosát is elérheti!
Az ORAC teszt forrása
Megfelelő antioxidáns védelem: gyümölcsök + zöldségek + magas antioxidáns tartalmú táplálék kiegészítők Az élelmiszerek antioxidáns tulajdonságának (ORAC érték) bevizsgálásáért a Brunswick intézet – egy világviszonylatban elismert, független amerikai laboratórium – felelős, amely az antioxidánsok elemzésére specializálódott.
Nemrég a Brunswick intézet kifejlesztette az ORAC5.0 szabadalmaztatott módszert, ami egy sokkal átfogóbb antioxidáns tesztelést biztosít.
Az ORAC5.0 módszerrel vizsgált élelmiszerek adatbázisa még igen kezdetleges, de remélhetőleg hamarosan már az új – megbízhatóbb – módszerrel bevizsgált élelmiszerek listáját tudjuk közzétenni.
Ami biztos, hogy sok gyümölcs- és zöldségfogyasztás + jó minőségű és magas antioxidáns tartalmú táplálék kiegészítők szükségesek az egészséges antioxidáns védelem biztosításához!