Mit kell tudni a kollagénről?

0 Comments


A kollagén egy óriásfehérje, ami nagy mennyiségben található meg bőrünkben, csontunkban és porcainkban. Az állati bőr, csont és porc elfogyasztásával (pl csontleves, kocsonya, stb) hozzá is juthatunk sok kollagénhez, azonban ez nagyon nehezen emészthető. A kollagén az emésztés során kisebb alkotóira, peptidekre, majd egy része utána aminosavakra bomlik, így jut a véráramba, hogy aztán a bőrben és ízületekben kifejthesse hatását.

Termékünkben a kollagén már eleve peptidek formájában van jelen, azaz elő van emésztve, hidrolizálva van. Így a felszívódása már jó és az emésztésünket sem terheli. Ez az emésztést már alig igénylő kollagén peptid (hidrolizált kollagén) segíti a bőr fiatalos rugalmasságának megőrzését és az ízületek megfelelő működésétét, hajlékonyságát.

A bőrre és ízületekre kifejtett hatás csak kollagén peptidek fogyasztásával kapcsolatosan igazolt, nem előemésztett (táplálkozásból fogyasztott) kollagén esetében nem.

A kollagén peptidek kis méretű, bioaktív molekulák, melyeket hidrolizálással, vagy az egyes kollagén szálak és peptidek közötti molekuláris kötések lebontásával hoznak létre. A kollagén peptidek a kollagén hideg folyadékban is oldódó, könnyen emészthető és nagyon bioaktív formája. A hidrolizált kollagén peptidek felszívódási képessége messze 90% fölötti, szemben az elfogyasztott élelmiszereink 25-27% körüli eredményével.

A szarvasmarha csontjaiban, izületeiben és ínszalagjaiban lévő fehérjék jelentős mennyiségű I, II. és III. típusú kollagént tartalmaznak, melyek a bőr, az inak, az ínszalagok, a csontok, a belső szervek, az íny, a szemek, a fogak, az erek és a köröm fő alkotóelemei. Az ezen alapanyagokból kinyert kollagén peptidek jelentős mennyiségű glicin tartalmaznak, ami döntő fontosságú az egészséges DNS és RNS kialakításában. Jelentős mennyiségben tartalmaz prolint is, mely elősegíti az ízületi és kardiovaszkuláris egészséget.

A kollagén peptidekről klinikai kutatások kimutatták, hogy bevitelük támogatja a kötőszövetek regenerálódását, az egészséges struktúrák fenntartását. A kötőszövetek – akárcsak az izmok – nagy szerepet játszanak a fizikai teljesítményben. Mégis, az izomzattal ellentétben a kötőszövetek állapotát, támogatását legtöbbször figyelmen kívül hagyjuk, pedig mára a felgyülemlett információk tükrében sok szakértő úgy tartja, a sportolók valójában olyan erősek és annyira terhelhetők, mint amilyen erős és terhelhető a kötőszövetük.

 • Szarvasmarha kollagén: különösen a tehenek bőréből, csontjaiból és izmaiból származik. Többnyire 1-es és 3-as típusról van szó, ami jól illeszkedik, hiszen ezek az emberi testben a leggyakoribb típusok. Glicinben és prolinban gazdag, ezért hasznos a kreatin előállításában, az izomépítésben és a test saját kollagénjének előállításában is.
 • Csirke kollagén: a csirke kollagénben leggyakrabban előforduló típus a 2-es, amely a legjobb a porc építésére. Ez jótékony hatással van az ízületi egészségre, különösen azért, mert ez a forrás a kondroitin-szulfátot és a glükózamin-szulfátot is biztosítja – mindkettő öregedésgátló hatással rendelkezik. A legtöbb kollagént tartalmazó étrend-kiegészítő 2-es típusú, csirke kollagént tartalmaz.
 • Hal kollagén: könnyen felszívódik, és többnyire 1-es típusú kollagént biztosít, glicin, prolin és a hidroxi-prolin aminosavakkal. Mivel az 1-es típus az egész testben megtalálható, a hal kollagen fogyasztása az ízületek, a bőr, a létfontosságú szervek, az erek, az emésztés és a csontok állapotának javításához kapcsolódik. A hidroxiprolin a kollagén hármas hélixének fontos eleme, alacsonyabb szintjei az ízületi leépüléssel és ezért az öregedés tüneteivel kapcsolatos. A kollagén stabilitásához hidroxi-prolinra van szükség, és a kollagén lánc építése után a normál prolin aminosav módosításával jön létre. Ez a reakció C-vitamint is igényel (az oxigén hozzáadásának elősegítése érdekében), ezért a C vitamin hiány a kollagén szintünkben rendellenességeket okozhat.
 • Tojáshéj membrán kollagén: a tojáshéjban és a tojásfehérjékben található tojás kollagén többnyire 1-es típust tartalmaz, de található benne 3-as, 4-es és 10-es típusú is. Glükózamin-szulfátot, kondroitin-szulfátot, hialuronsavat és a különböző aminosavakat biztosít, amelyek előnyösek a kötőszövet kialakításában, a sebgyógyulásban, az izomtömeg növelésében és a fájdalom / merevség csökkentésében.

I-es típusú kollagén

A leggyakrabban és legnagyobb mértékben (90%) előforduló kollagéntípus az emberi testben2. Az inakban, a szalagokban, a csontokban, a fogakban, a szív-és érrendszeri szövetekben, a bőrben is nagy mennyiségben található meg. Állati bőrből vagy csontból, halak bőréből vonják ki és legtöbbször hidrolizálják, vagy peptidekre, kisebb részekre bontják (emiatt tud feloldódni folyadékban és emiatt emészthető könnyedén).

Mire jó:

 • segíti a sebgyógyulást
 • a bőr szakítószilárdságáért felel3
 • javítja a bőr nedvességtartalmát, száraz bőrre jó
 • csökkenti a ráncok mélységét4
 • javít a narancsbőr állapotán5

Mire nem jó (tévhitek):

 • nem előzi meg a hajhullást
 • nem erősíti a körmöket (de a növekedést gyorsíthatja)
 • nem gyógyítja az emésztő rendszerbeli betegségeket, a szívbetegségeke

II-es típusú kollagén

Az ízületekben, ízületi porcokban található meg, azok kenéséért felelős, 1969-ben fedezték fel. Egy kutatással bizonyították, hogy a II-es típusú kollagén képes az ízületi fájdalmakat elnyomni, illetve javítani az ízületek állapotán.

A fél évig szedett napi 40 mg II-es típusú kollagén hatékonyabb volt ízületi bántalmakra, mint 1500 mg glükozamin és 1200 mg kondroitin6. Mivel a 2-es típusban glükozamin és kondroitin van, valószínűleg ezek az anyagok hatékonyabban szívódnak fel a szervezetben, és jobban kiegészítik egymást kollagénnel együtt.

A II-es típust legtöbbször csirkeporcból vonják ki, és általában 2-3 hónap folyamatos szedés után fejti ki a hatását.

III-as típusú kollagén

Gyakran együtt vannak a kötőszövetekben és az étrendkiegészítőkben az I-es típusú kollagénnel, nagyszerűen kiegészítik egymást – olyannyira, hogy szinte egy lapon említhető a kettő. A csontvelőben, a máj környékén is megtalálható.

Vásárold meg most!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük