Cukorbetegség

A cukorbetegséget még ma is sokan elsősorban időskori betegségnek tekintik, holott egyre több közép- és fiatalkorú lesz diabéteszes.

A legkomolyabb krónikus megbetegedések közé sorolható, mivel hatalmas önfegyelmet kívánó életmód-változtatást igényel, elhanyagolása pedig rendkívül komoly következményekkel jár.

Körültekintő diétával azonban akár meg is előzheted a betegséget, vagy enyhítheted a már meglévő tüneteket.

Termékeink közül a Noni gyümölcs, a kapor és a spenót ismert a vércukorszintre gyakorolt pozitív hatása.

Mik a cukorbetegség kialakulásának okai?

A közhiedelemmel ellentétben a cukorbetegség nem kizárólag a cukros ételek túlzott fogyasztása miatt alakul ki. Az elhízás, rostokban, gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrend, valamint a mozgásszegény életmód egyaránt hozzájárulnak a betegség kialakulásához.

A cukorbetegség típusai

I-es típusú cukorbetegségII-es típusú cukorbetegség
OkaiAz inzulintermelő sejtek pusztulásának következtében a szervezetben inzulinhiányos állapot alakul ki. Autoimmun eredetű, genetikai hajlam, vírusok idézik elő.A sejtek felületén található inzulin receptorok számának megfogyatkozása okozza. Genetikai hajlam, elhízás, magas vérnyomás, hozzájárul a kialakulásához.
TüneteiFogyás, gyakori vizelet ürítés, szomjúságVégtag zsibbadás, bőrviszketés, lassan és nehezen gyógyuló sebek, látás romlása
Érintett korosztályTöbbnyire gyermek-, illetve fiatalkorúakat érintFelnőtteknél és érett korúaknál jelentkezik

A KAPOR:

– szabályozza az inzulin termelődését
– szívkoszorúér-tágító
– csökkenti a magas vérnyomást
– megakadályozza a zsír elraktározódását

A SPENÓT:

– elősegítheti a vércukorszint kiegyensúlyozását
– rendkívül kevés kalóriát tartalmaz
– segíthet az ideális testsúly elérésben
– Amerikai Diabétesz Szövetség szerint,  a cukorbetegek “superfood”-ja

A NONI:

– jótékonyan befolyásolhatja a hasnyálmirigyet
– alacsony glikémiás indexxel rendelkezik
– felgyorsíthatja a károsodott sejtek regenerációját
– anyagcsere és vízhajtó hatással rendelkezik

Ismerjük meg bővebben ezeket a természetes módszereket!

KaporA kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás. A növény tartalmaz még: A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.

Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél. 

A kapor vércukorszint csökkentő hatását a benne lévő vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását.
Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át.
A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére.

Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés.
A gyakorlat azt mutatja, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a vér cukorszintjének a csökkentésében.

NoniAz egyik legfontosabb információ, hogy bár tartalmaz gyümölcscukrot, alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, és ezáltal bátran fogyasztható cukorbetegeknek is, sőt, a betegség kezelésében és gyógyításában nagy segítséget jelenthet.

A noni rendkívül jótékony hatású lehet cukorbetegség esetén is, mivel ilyenkor is hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet visszataláljon a normális működéséhez. Megannyi értékes hatóanyaga által fokozza az immunrendszer működését, valamint támogatja és felgyorsítja a károsodott sejtek regenerációját. Ráadásul felerősíti más anyagok hatását is, ezzel is hozzájárulva a gyógyuláshoz.

Így könnyen előfordulhat, hogy a noni fogyasztása mellett egyre kevesebb gyógyszerre, majd pedig ezek teljes elhagyására lehet szükség.

Jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését, s ezzel a vércukorszintet és a vérnyomás értékeit is normalizálja. Tehát remek kiegészítője lehet a cukorbetegség kezelésének, melyhez természetesen egészséges étrendnek és rendszeres testmozgásnak is társulnia kell. Rengeteg létfontosságú tápanyaggal tölti fel szervezetünket, melyek szervezetünkben képesek létrehozni az egyensúlyi állapotot. Mindennek köszönhetően teljesen természetes módon szabályozza a vércukorszintet.

A noniban természetes cukrok is vannak, ám ezek mégsem emelik mg a vércukor szintjét, hanem épp ellenkezőleg, segítenek azt kiegyensúlyozni, melyet az oldhatatlan rostoknak is köszönhet. A diabéteszes sokk esetén is jó szolgálatot tehet, hiszen ekkor hozzájárul a vércukorszint megfelelő mértékű emeléséhez.

Ha rendszeresen fogyasztjuk a noni , akkor azt vesszük észre, hogy sokkal energikusabbak, aktívabbak leszünk, és jóval kevésbé fáradunk el a nap végére. Ez annak tudható be, hogy  feltölti szervezetünket tápanyagokkal, melyek erőt és energiát szolgáltatnak, és hozzájárulnak szerveink egészséges működéséhez.

Segít a triglicerinszint és a koleszterinszint csökkentésében is, ami pedig hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez, megtartásához. Ez pedig alapvető fontosságú cukorbetegség esetén, mivel nagyon gyakran első számú szerepe van a túlsúlynak a cukorbetegség kialakulásában és fennállásában. Az is okvetlenül fontos, hogy figyeljük szervezetünk reakcióját, és folyamatosan ellenőrizzük vércukorszintünk változásait. A noni fogyasztásának hatására valószínűleg azt vesszük majd észre, hogy egyre alacsonyabb lesz a vércukorszint, így ehhez mérten kell az esetleges gyógyszereket is adagolni.

Anyagcsere fokozó, és vízhajtó hatása pedig segít a fogyás megindításában, amely szintén elengedhetetlen egészségünk helyreállításában.

Spenót


A spenót szintén nagy segítséget jelenthet a vércukorszint szabályozásánál.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség cukorbetegek “superfood”-jának hívja a spenótot, és azt javasolja, hogy vegyük fel a mindennapi étrendünkbe.  A vitaminok, ásványi anyagok és fitokémiai anyagok gazdagsága mellett a spenótnak szintén alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy az étkezés elősegíti az egészséges és stabil vércukorszintet.

A rendkívül kevés kalóriát tartalmaz. Egy csésze nyers spenót csak 7 kalóriát tartalmaz. Az a tény, hogy a spenót olyan kevés kalóriát tartalmaz, a cukorbetegek számára jelentős előny. Ez azért van, mert cukorbeteg diéta egyik célja az egészséges testsúly előmozdítása.

Minden nem keményítőtartalmú zöldség szegény szénhidrátban – kb. 5 gramm egy csészében -, de a spenót különösen alacsony szénhidrátokban, amely csak 0,83 grammot tartalmaz. Az a tény, hogy a spenót olyan kevés szénhidrátot tartalmaz, kiváló választás a cukorbetegség étrendjére. A szénhidrát tartalmú élelmiszerek a vércukorszint emelkedését eredményezik. Ez azt jelenti, hogy a glükóz szabályozásához korlátozni kell a szénhidrát bevitele