Vérnyomás problémák

A MAGAS VÉRNYOMÁS MINÉL TOVÁBB MARAD KEZELÉS NÉLKÜL, ANNÁL SÚLYOSABB GONDOKHOZ VEZETHET!

A magas vérnyomás vagy hipertónia az egyik legalattomosabb betegség, nem véletlenül nevezik „néma gyilkosnak” is. Gyakran minden előzetes tünet nélkül alakul ki és hirtelen okoz veseelégtelenséget, agyvérzést vagy infarktust.

A megelőzés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A helyes étrend és a testmozgás hatékonyan csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának veszélyeit, illetve mérsékelheti a már kialakult probléma tüneteit.

Az életmód „gyökeres” módosítása türelmet és önfegyelmet kíván. A változtatás lehet fokozatos vagy radikális, a pontos cél és a néhány egyszerű lépésben összeállított egyéni program megfogalmazása azonban elengedhetetlenül szükséges.

10 jó tanács a vérnyomás csökkentésére

Vérnyomás illetve a szív-és érrendszeri betegségek kezelésének természetes eszközeiként elsősorban a 100% magyar fokhagyma őrleményt, és 100% magyar cékla őrlemény javasoljuk.
Természetesen mindegyik termék kúraszerű fogyasztását javasoljuk, akár külön-külön akár egyszerre.

 • A CÉKLA
 • magas nitráttartalma miatt segíthet a vérnyomás csökkentésében
 • elősegítheti a vér könnyebb áramlását
 • serkentheti a véráramlást
 • méregtelenítő hatása van
 • A NONI
 • a szervezet nitrogén-oxid termelődését elősegítheti
 • adaptogén hatás miatt, túl magasat csökkentheti, túl alacsonyt emelheti
 • scopoletin hatóanyag fokozhatja az öngyógyító hatást
 • A FOKHAGYMA
 • alicin hatóanyagáról több kísérlet bizonyította vérnyomás csökkentő hatását
 • csökkentheti a koleszterinszintet
 • megakadályozza hogy a vérerek leszűküljenek
 • tágíthatja és lazíthatja az erek falát

Nézzük részletesebben!

A Noni

A Noni nyilvánvaló gyógyhatása egy vegyülettel, a nitrogén-oxiddal (NO) is összefüggésbe hozható. Az elmúlt évek során a kutatók jó néhány forradalmain új adatot hoztak napvilágra a NO-ról. Míg a Noni önmagában nem tartalmaz nitrogén-oxidot, laboratóriumi kísérletek során kimutatták, hogy a szervezetet annak termelésére ösztönöz.

Mindezek meggyőzően festik le a tényt, hogy szinte minden szerv normál működése függ a NO jelenlététől. Napjainkban pedig kutatások is igazolják, hogy a Noni, a trópusi növény képes a szervezet NO termelésének serkentésére, ezáltal segít megelőzni és ellenőrzés alatt tartani számos betegséget.

Ahogy a fenti pontok szemléltetik, a nitrogén-oxid hatékonyan vesz részt testünk számos funkciójában, de ami a legfontosabb, a szív- és érrendszer, valamint az immunrendszer működésében is.

Hogyan képes a nitrogén-oxid – kérdezhetné Ön – a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek legyőzésére?

Nagyon leegyszerűsítve a következőt kell megjegyeznünk. Majdnem mindannyian tudjuk, hogy a szív- és érrendszer központja szív, mely a fő ütőéren keresztül szétküldi a vért a nagy ütőerekbe, azután a kisebb verőerecskékbe, majd végül az apró hajszálerekbe.

A szervezet szabályozza ezeknek a véredényeknek az összehúzódást és tágulását, egyrészt lehetővé téve, másrészt korlátozva a vér áramlását, a szervezet igényeitől függően. Például: amikor valaki kocog, a test számos területének, főleg a láb fő izmainak megnő az oxigénigénye, hogy a kellő izommunkát produkálja. Másrészt, ha valaki huzamosabb ideig a szabadban tartózkodik egy hideg téli reggelen, a belső szerveknek fokozott véráramlásra van szükségük a test normál hőmérsékletének fenntartásához.

Mindez két úton mehet végbe. Mindkét funkciót a véredények körüli simaizom-gyűrűk hajtják végre. Képzeljük azt, hogy a véredények hajlékony kerti locsolócsövek, melyeket kötés vesz körül. Ha megszorítjuk a kötést, csökken a folyadékáramlás. Ha meglazítjuk a kötést, nagyobb mennyiség áramolhat szabadon.

Számos kémiai jelzés üzenheti a simaizom-„kötésnek”, hogy lazuljon el, vagy feszüljön meg. Az alkohol, például időszakosan lazíthatja a simaizmokat, lehetővé téve a test összes véredényeinek megnyílását. Ez az egyik oka annak, hogy egy pohár whisky egy hideg napon miért melegíti fel kezeinket és lábainkat (bár a hipotermia kockázatát szintén növel a test belső szerveiben lévő hőmérséklet leadásával.)

Másrészt, megfelelő működés esetén a simaizmok tevékenysége az érrendszerben a legkevésbé sem önkényes, hanem csodálatosan megkomponált zenemű, melyben a nitrogén-oxid játssza az egyik fő szólamot. Mindez azt jelenti, hogy a nitrogén-oxid, (amit serkent a Noni fogyasztása) a szervezet érrendszerének egyik fő vérnyomás-szabályozója.

A Nonin végzett kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy számos összetevője, többek között a nitrogén-oxid rendkívül aktív szerepe játszhat a szív- és érrendszeri betegségfolyamatok visszafordításában, és nagyban elősegíti a szív- és érrendszer egészségét.

A scopoletin: a Noni másik vérnyomás szabályozója

 A Noni másik egészségmegőrző anyagát, a scopoletin-t először 1993-ban izolálták, a Hawaii Egyetemen. Felfedezését követően további kísérleteket és vizsgálatokat végeztek vele, melyek bizonysága szerint a scopoletin valószínűleg kulcsszerepet játszik a Noni vérnyomás-módosító képességében.

Azt is megállapították, hogy a scopoletin szinergikus hatásával hozzájárulhat a Noni adaptogén hatásához; ami azt jelenti, hogy túl magas vérnyomás esetén elősegíti annak csökkenését, amennyiben pedig túl alacsony, emeli azt. Állatkísérletek során igen érdekes tény került napvilágra, nevezetesen az, hogy a scopoletin önmagában kellemetlenül alacsony szintre csökkentheti a vérnyomást. Amikor azonban a scopoletint Noni kivonaton belül csökkentette. Egy valóban széleskörű (10 000 páciensen) elvégzett klinikai vizsgálat dokumentált eredményei szerint a Noni képes a magas vérnyomást normál szintre csökkenteni.

Hogyan tud segíteni a fokhagyma?

Köztudott a fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatása.

De íme egy kísérlet amely mindezt bizonyítja is:

Az Adelaide-i Egyetem kutatói a fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatásáról szóló tanulmányok metaelemzését végezték el. A legutóbbi ilyen áttekintés az 1994 előtti kutatások eredményeit összesítette, az ausztrál szerzők Karin Ried vezetésével most az azóta született vizsgálati eredményeket értékelik a BMC Cardiovascular Disorders című szaklapban.

Az áttekintett vizsgálatokban a páciensek általában poralakban szedték a fokhagymát, étrendkiegészítő formájában. A dózis napi 600 és 900 milligramm között volt, amely 3,6-5,4 milligramm allicinnek, a friss fokhagyma hatóanyagának felel meg, ez kevesebb, mint egy gerezd fokhagymát jelent. Az étrendi kiegészítés 12-től 23 hétig tartott a vizsgálatokban.

Az egyesített adatok szerint a fokhagyma fogyasztása közel 5 higanymilliméterrel csökkentette a résztvevők szisztolés vérnyomását. A magas vérnyomással élő emberek körében a pozitív hatás erőteljesebbnek mutatkozott: szisztolés vérnyomásuk (felső érték) 8,4 higanymilliméterrel csökkent, a diasztolés (alsó érték) pedig átlagosan 7,3 higanymilliméterrel lett alacsonyabb.

A cékla

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy cékla elfogyasztása 24 óra alatt a vérnyomás csökkenését eredményezi, de a Reading Egyetem kutatása első alkalommal vizsgálta a dózisválaszt: a vérnyomáscsökkenéshez szükséges minimális dózis megállapításához 100, 250 és 500 gramm cékla fogyasztásának hatását elemezték.

Az eredmények azt mutatták, hogy már a 100 grammos adag is jelentős vérnyomáscsökkenést eredményezett rövidtávon (0-4 óra) és hosszabb távon (0-13 óra) egyaránt. Az ugyanennyi fehér vagy vörös céklával dúsított kenyér fogyasztása is hasonló eredményt hozott.

A British Journal of Nutrition szakfolyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, Julie Lovegrove professzor szerint a hatás a cékla magas nitráttartalmával magyarázható. Ez a vegyület az elfogyasztást követően nitrogén-monoxiddá alakul, ami serkenti a véráramlást, és alacsony szinten tartja a vérnyomást. A kutatásban a cékla színanyagát adó betanin hatását is vizsgálták, és kimutatták, hogy a vörös és a fehér, a színanyagot nem tartalmazó céklafajta is ugyanúgy csökkenti a vérnyomást.

Lovegrove professzor elmondta, hogy az adatok újfent megerősítik a nitrátban gazdag élelmiszerek vérnyomáscsökkentő hatását, már viszonylag kis adagban is. Ráadásul a cékla préselése a kenyérgyártás folyamata közben nem gyakorol jelentős hatást a vérnyomáscsökkentő tulajdonságára. A kutatásból az is egyértelműen kiderült, hogy a betanin csak minimálisan befolyásolja ezt a vérnyomáscsökkentő hatást.