Pajzsmirigy

A pajzsmirigy meghatározó szerepet játszik a szervezet energiafelhasználásának irányításában, hatással van az egész anyagcserére (a tápanyagok hasznosításától a vízháztartás egyensúlyban tartásáig), befolyással van a szellemi és a pszichés egyensúlyra, sőt az egész hormonháztartás működésére is. Mindezen feladatainak ellátásához a szervezetben lévő, illetve oda bekerülő jódból és fehérjéből állítja elő a tiroxin és a trijódtironin nevű hormonokat. Ezek a pajzsmirigyhormonok jódot tartalmaznak. Amennyiben a pajzsmirigy – valamilyen okból – nem jut elég jódhoz, zavar támad a pajzsmirigyhormonok termelésében, így az egész szervezet működésében.

Termékeink közül a NONIT, a FOKHAGYMÁT, és a GYÖMBÉRT javasoljuk  pajzsmirigy problémákra.

Természetesen mindegyik termék kúraszerű fogyasztását javasoljuk, akár külön-külön akár egyszerre.

Jód

Ha a pajzsmirigyet említjük, akkor egyből a jód jut az ember eszébe. Ez nem is csoda, hiszen a pajzsmirigy hormonjainak alkotórésze, és képződésükhöz nagy mennyiségben van rá szükség. Érdekesség, hogy a szervezetünkön belül egyedül a pajzsmirigynek van szüksége jódra, ám hiányában az egész rendszer működése felborul.

Szelén

Amellett, hogy több fontos antioxidáns hatású enzim alkotórészeként felveszi a harcot a szervezetet érintő oxidatív stressz és a szabad gyökök ellen, az aktív és inaktív pajzsmirigy hormonok szabályozásában is nélkülözhetetlen szerepe van. Tanulmányok igazolták, hogy a pajzsmirigy megfelelő működéséhez egy szeléntartalmú enzimre is szükség van. A szelén- és a jódhiány néha együtt jelenik meg, ami egész változatos tünetekhez vezethet és főleg a terhesség korai fázisában lehet igen veszélyes.

Cink

A cink az egyik legfontosabb nyomelem az emberi szervezetben, hiszen komoly hatással van az immunrendszer működésére, valamint a sebgyógyulásban és véralvadásban is részt vesz. Hozzájárul ahhoz, hogy a T4-hormon aktív T3 hormonná alakuljon. Ráadásul az agyalapi mirigy működését is befolyásolja,  Éppen ezért a pajzsmirigy kóros működése esetén akár cinkhiány is állhat a háttérben.

Vas

A vashiány jelentősen ronthatja a pajzsmirigyhormonok szintézisét – előállítását, mert ebben az esetben az egyik nagyon fontos enzim aktivitása csökken. Ez akár pajzsmirigy-alul működést is eredményezhet. Azt is fontos tudni, hogy vashiányos vérszegénység esetén a jódpótlás nem a kívánt hatást fejti ki a pajzsmirigy működésre, míg a megfelelően adagolt vaspótlás a jódpótlás hatékonyságát is jelentős mértékben javítja.

Gyömbér

A kínai orvoslásban hagyományosan a hányinger, a puffadás, az emésztési zavarok kezelésére és a rák megelőzésére használták. A pajzsmirigy problémákban szenvedők számára azért hasznos, mert magas cink, magnézium és kálium tartalmának köszönhetően képes e mirigy hormontermelését szabályozni, illetve gyulladásgátló tulajdonságainak köszönhetően kedvező hatást gyakorol a pajzsmirigyre.
A pajzsmirigy két különböző hormont termel: tiroxint és trijód-tironint. Ezek a hormonok szabályozzák a szervezet metabolizmusát és a szervek működési sebességét. Ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, akkor hipertireózisról, ha túl keveset, akkor hipotireózisról beszélünk.

A Whole Foods Encyclopedia szerint a gyömbér számos kulcsfontosságú tápanyagot tartalmaz, amik segítenek a szervezet működésében. A gyömbérben sok magnézium található, ami segít védekezni a pajzsmirigybetegségekkel szemben. A magnézium segíti az izomrelaxációt és megakadályozza a szabálytalan szívverést. A gyömbér káliumtartalma a szervezet vízmennyiségét befolyásolja. Ezenfelül a gyömbérben sok a B6-vitamin, a réz, a mangán, valamint a gingerol nevű antioxidáns. Ezeknek az anyagoknak köszönhetően a gyömbér képes javítani az alul- és túlműködő pajzsmirigy működését.

A GYÖMBÉR VASAT, CINKET, MAGNÉZIUMOT, FOLSAVAT TARTALMAZ!

Fokhagyma

A fokhagyma egy nagyon hasznos élelmiszer, számos bioaktív vegyületet tartalmaz, igen magas a jódtartalma is, ezért a pajzsmirigy problémákkal küzdőknek ajánlott minél több fokhagymát fogyasztani. Gyulladásgátló tulajdonsága miatt a fokhagyma ajánlott Graves-szindróma, és Hashimoto betegség esetén is.

A FOKHAGYMA TARTALMAZ: SZELÉNT, VASAT, REZET!

Noni

A NONI összetevőiben fellelhető adaptogének csökkentik az abnormálisan magas pajzsmirigy-hormontermelést, és azáltal, hogy normalizálják a pajzsmirigy működését, visszaállítják az úgynevezett eutiroidizmust és a szervezet normális működését is.

Ezzel szemben azok az emberek, akik túl kevés pajzsmirigyhormont termelnek, lassúak, fáradtak, könnyen meghíznak, körmeik töredeznek, és gyakran székrekedésesek. Ezt az állapotot hipotiroidizmusnak (pajzsmirigy pangásnak) nevezik.
Egy olyan erőteljes adaptogén mint a Noni ebben az esetben is elősegíti a szervezet pajzsmirigyhormon termelésének növelését, és segít visszaállítani az egész szervezet homeosztázisát, illetve normális egyensúlyi állapotát.

TARTALMAZ, SZELÉNT, CINKET, ÉS VASAT!