
A SPENÓT
A spenót szintén nagy segítséget jelenthet a vércukorszint szabályozásánál.
Az Amerikai Diabétesz Szövetség cukorbetegek “superfood”-jának hívja a spenótot, és azt javasolja, hogy vegyük fel a mindennapi étrendünkbe. A vitaminok, ásványi anyagok és fitokémiai anyagok gazdagsága mellett a spenótnak szintén alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy az étkezés elősegíti az egészséges és stabil vércukorszintet.
A rendkívül kevés kalóriát tartalmaz. Egy csésze nyers spenót csak 7 kalóriát tartalmaz. Az a tény, hogy a spenót olyan kevés kalóriát tartalmaz, a cukorbetegek számára jelentős előny. Ez azért van, mert cukorbeteg diéta egyik célja az egészséges testsúly előmozdítása.
Minden nem keményítőtartalmú zöldség szegény szénhidrátban – kb. 5 gramm egy csészében -, de a spenót különösen alacsony szénhidrátokban, amely csak 0,83 grammot tartalmaz. Az a tény, hogy a spenót olyan kevés szénhidrátot tartalmaz, kiváló választás a cukorbetegség étrendjére. A szénhidrát tartalmú élelmiszerek a vércukorszint emelkedését eredményezik. Ez azt jelenti, hogy a glükóz szabályozásához korlátozni kell a szénhidrát bevitelét.